#EUandMyFood

Σε όλους μας αρέσουν τα τρόφιμα.

Συμβάλλουν στην υγεία της οικογένειάς μας, στον πολιτισμό και στις παραδόσεις μας ενώ συνδέονται επίσης με μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις μας.

Εν ολίγοις, τα τρόφιμα αποτελούν μέρος της ταυτότητάς μας.

Η εκστρατεία «Η ΕΕ και τα τρόφιμά μου» (EU And My Food) αφορά τα ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα. Αφορά την υγεία των ζώων και τον τρόπο με τον οποίο τα μεταχειριζόμαστε. Αφορά τη φροντίδα του περιβάλλοντος –του εδάφους, του νερού και του αέρα– που συμβάλλει στην ανάπτυξη των καλλιεργειών από τις οποίες προέρχεται μεγάλο μέρος της διατροφής μας.

Εξερευνήστε και μοιραστείτε με τους φίλους σας!

Τα τρόφιμά μου, η ζωή μου. Δείτε το βίντεο.

Το σύστημα της ΕΕ παράγει τρόφιμα που μπορούμε να εμπιστευτούμε...

Όλοι θέλουμε τα τρόφιμα που καταναλώνουμε να είναι ασφαλή, να μπορούμε να εντοπίσουμε τα συστατικά τους και οι ισχυρισμοί σχετικά τα οφέλη που μας παρέχουν να αποδεικνύονται αληθείς. Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα ώστε οι γεωργοί, οι παρασκευαστές και τα σούπερ μάρκετ να εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τα προϊόντα τους και να παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με όλα τα συστατικά και την προέλευσή τους.

Τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο
Τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο

Η ΕΕ αξιολογεί με επιστημονικά κριτήρια την ασφάλεια των τροφίμων, τη θρεπτική αξία και την αλλεργιογονικότητά τους.

Βέλγιο: Έντομα σε τρόφιμα
Βέλγιο: Έντομα σε τρόφιμα

Η ΕΕ έχει αρχίσει να εξετάζει την ασφάλεια των εντόμων στα τρόφιμα, τα οποία αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών στη διατροφή παγκοσμίως. Στο μεταξύ, ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως το Βέλγιο εφαρμόζουν «πολιτική ανοχής» για την προστασία των καταναλωτών σε σχέση με ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια ή τις αλλεργικές αντιδράσεις. (EN | FR | NL)

Υπολογισμός πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων για όλες τις ηλικίες
Υπολογισμός πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων για όλες τις ηλικίες

«Το διαδραστικό εργαλείο μας παρέχει τη δυνατότητα σε διατροφολόγους και άλλους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να πραγματοποιούν ταχείς και εύκολους υπολογισμούς χρησιμοποιώντας τις διατροφικές τιμές αναφοράς της EFSA». – Ανδρονίκη Νάσκα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και εμπειρογνώμονας της EFSA

Finland: Healthy diets promoted nationally
Φινλανδία: Προώθηση της υγιεινής διατροφής σε εθνικό επίπεδο

Οι αρχές των κρατών μελών της ΕΕ παρέχουν εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για υγιεινή διατροφή, προσαρμοσμένη στις τοπικές συνήθειες, με τη στήριξη επιστημονικών στοιχείων της EFSA. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι γενικές οδηγίες της Φινλανδίας για την ασφαλή χρήση τροφίμων και ψαριών. (EN | FI | SE)

Ενημερωμένες επιλογές τροφίμων για την οικογένειά σας
Ενημερωμένες επιλογές τροφίμων για την οικογένειά σας

«Για την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικούς ισχυρισμούς στις ετικέτες των τροφίμων, οι ισχυρισμοί αυτοί ελέγχονται με επιστημονικά κριτήρια πριν από την έγκρισή τους από την ΕΕ». – Dominique Turck, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Lille και εμπειρογνώμονας της EFSA

Κροατία: ορθή κατανόηση των ετικετών τροφίμων
Κροατία: ορθή κατανόηση των ετικετών τροφίμων

Εάν κατανοείτε με ακρίβεια το περιεχόμενο των ετικετών των τροφίμων όταν τις διαβάζετε, μπορείτε να αποφύγετε τόσο την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης όσο και τη σπατάλη τροφίμων: η ένδειξη «ανάλωση έως» αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αφορά την ποιότητα. (HR | EN)

Υγιεινή των τροφίμων και ευκολία
Υγιεινή των τροφίμων και ευκολία

Ορθή αποθήκευση και χειρισμός –κατά την παραγωγή, τη διανομή, τη λιανική πώληση και στο σπίτι– διατηρήστε την ασφάλεια και την εύκολη χρήση των τροφίμων αποθαρρύνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τους.

Αυστρία: Στα ίχνη των μικροβίων
Αυστρία: Στα ίχνη των μικροβίων

Πληθώρα συμβουλών για τους καταναλωτές σχετικά με τρόπους αποφυγής της τροφικής δηλητηρίασης: αγορές και αποθήκευση, απόψυξη και προετοιμασία, πρακτικές καθαρισμού και σημαντικές τροφιμογενείς νόσοι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. (DE | EN)

...φροντίζει τα ζώα...

Η υγεία μας συνδέεται με την υγεία των ζώων. Χιλιάδες είδη ζώων ζουν μαζί μας σε αυτόν τον πλανήτη. Περίπου το 30 % των τροφίμων που παράγονται στην Ευρώπη προέρχεται από ζώα, ενώ τα δύο τρίτα των καλλιεργειών μας χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Πρέπει να προστατεύουμε την υγεία των ζώων, να μεριμνούμε για τη σωστή διατροφή τους και να τα φροντίζουμε, γιατί έτσι προστατεύουμε και τη δική μας υγεία.

Η υγεία είναι μία
Η υγεία είναι μία

«Η υγεία των ανθρώπων, η υγεία των ζώων και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους και αντιστρόφως. Μέρος των προσπαθειών για την αποτροπή του φαινομένου αυτού είναι και η διασφάλιση της υγείας, της σωστής διατροφής και της φροντίδας των ζώων». – Marta Hugas, Επιστημονική διευθύντρια της EFSA

Ζώα απαλλαγμένα από ασθένειες
Ζώα απαλλαγμένα από ασθένειες

Τα ζώα μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση των τροφιμογενών νόσων και της μικροβιακής αντοχής. Πρέπει να μεριμνούμε ώστε τα ζώα μας να είναι απαλλαγμένα από ασθένειες, προωθώντας παράλληλα την ορθή χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων.

Γερμανία: Η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα
Γερμανία: Η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα

Η διαδεδομένη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα τα βακτήρια να αμύνονται και να αυξάνεται η αντοχή τους. Οι αρχές παρακολουθούν στενά την τάση αυτή και αναλαμβάνουν δράση. (DE | EN)

Προστασία των ζώων
Προστασία των ζώων

Η ΕΕ στηρίζει τους αγρότες για την προστασία των ζώων τους. Με τον τρόπο αυτόν προστατεύει τα μέσα διαβίωσης των αγροτικών κοινοτήτων ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Ρουμανία: Προσπάθειες εξάλειψης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Ρουμανία: Προσπάθειες εξάλειψης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Η συνεργασία με την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Η ταχεία απομάκρυνση των νεκρών ζώων και το κυνήγι σε καθορισμένες περιοχές συντελούν στην εξάλειψη της νόσου. (EN | FR | RO)

Εναλλακτικές μέθοδοι αντί των δοκιμών σε ζώα
Εναλλακτικές μέθοδοι αντί των δοκιμών σε ζώα

Η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθειες μείωσης των δοκιμών σε ζώα στον τομέα της έρευνας για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με τις αξίες της κοινωνίας και επιπλέον διότι οι νέες εναλλακτικές μέθοδοι είναι ενίοτε πιο αποτελεσματικές.

Η Γερμανία δημιουργεί μητρώο μελετών σε ζώα
Η Γερμανία δημιουργεί μητρώο μελετών σε ζώα

«Το μητρώο μας βελτιώνει τη διαφάνεια και την ποιότητα της έρευνας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποφυγή περιττών πειραμάτων σε ζώα.» – Δρ Andreas Hensel, καθηγητής, πρόεδρος του ινστιτούτου BfR (DE | EN)

...και προστατεύει το περιβάλλον μας

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε προέρχονται από τη φύση. Η κλιματική αλλαγή και η παγκοσμιοποίηση μεταβάλλουν το οικοσύστημα τροφίμων. Η προστασία της υπαίθρου, των ποταμών και των θαλασσών είναι θεμελιώδης για την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία της υγείας μας και για να απολαμβάνουμε τον τρόπο ζωής μας.

Βιώσιμο περιβάλλον για ασφαλή τρόφιμα
Βιώσιμο περιβάλλον για ασφαλή τρόφιμα

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε προέρχονται από την ύπαιθρο, τα ποτάμια και τις θάλασσες· επομένως, είναι θεμελιώδες να διατηρούμε το έδαφος, τον αέρα και το νερό καθαρά και σε κατάσταση κατάλληλη για τη διαβίωση των οργανισμών.

Αυστρία: Βιώσιμες γεωργικές πρακτικές
Αυστρία: Βιώσιμες γεωργικές πρακτικές

Εδάφη και λιπάσματα, σπόροι, καλλιέργειες, φυτοπροστασία, επικονιαστές, βιοποικιλότητα και ποιότητα των υδάτων: όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη διασφάλιση του τακτικού εφοδιασμού με τρόφιμα και στην παράλληλη διατήρηση του περιβάλλοντος. (DE | EN)

Προστασία της άγριας πανίδας
Προστασία της άγριας πανίδας

Τα πτηνά, οι μέλισσες και όλα τα είδη της άγριας ζωής χρειάζονται προστασία και φροντίδα προκειμένου να συντηρούν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα μας.

Βέλγιο: Πρόγραμμα για την υγεία των μελισσών
Βέλγιο: Πρόγραμμα για την υγεία των μελισσών

Οι μέλισσες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα ως επικονιαστές των καλλιεργειών μας καθώς και ως παραγωγοί μελιού. Οι προσπάθειες της ΕΕ να ανακόψει τη μείωση των αποικιών μελισσών βασίζονται σε εθνικά ερευνητικά προγράμματα όπως αυτό που υλοποιείται στο Βέλγιο. (FR | NL)

Υγεία των φυτών
Υγεία των φυτών

Περίπου το 70% της ενέργειας που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα προέρχεται από φυτά· επομένως, πρέπει να βοηθήσουμε τους γεωργούς, τους καλλιεργητές και τους εμπόρους να προστατεύσουν τις καλλιέργειες, τα φυτά και τους σπόρους τους από παράσιτα και ασθένειες.

Διάσωση των ευρωπαϊκών ελαιόδεντρων
Διάσωση των ευρωπαϊκών ελαιόδεντρων

Το βακτήριο Xylella fastidiosa προσβάλλει τα φυτά, κυρίως τα ελαιόδεντρα, στην Ευρώπη από το 2013. Στις χώρες που έχουν πληγεί από το βακτήριο έχουν τεθεί σε εφαρμογή έλεγχοι προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του βακτηρίου και οι ερευνητές αναζητούν επειγόντως λύσεις.

Ο κόσμος των πλαστικών
Ο κόσμος των πλαστικών

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά τεμάχια πλαστικού, μήκους κάτω των πέντε χιλιοστών, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την ωκεάνια και την υδρόβια ζωή. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε για να κρατήσουμε τα πλαστικά μακριά από τους ωκεανούς.

Γερμανία: Αυξανόμενη ανησυχία για τα μικροπλαστικά
Γερμανία: Αυξανόμενη ανησυχία για τα μικροπλαστικά

Η ευαισθητοποίηση και οι ανησυχίες σχετικά με τα μικροπλαστικά που περιέχονται στα τρόφιμα αυξάνονται στη Γερμανία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τόσο μεταξύ των επιστημόνων όσο και στο ευρύ κοινό. Η επιστημονική κοινότητα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες με πρωτοβουλίες όπως αυτή. (DE | EN)